menuordersearch
asal-arasbaran.ir

سماق چیست ؟

۱۳۹۹/۳/۱۴ چهارشنبه
(0)
(0)
سماق چیست ؟
سماق چیست ؟

سماق :

 

سُماق (نام علمی: Rhus) :

درختچه ایست کوهستانی که میوه های خوشه ای دارد و میوه آن پس از کوبیده شدن به عنوان چاشنی، همراه با غذاهایی همچون کباب استفاده می شود. طعم آن گرایش به ترشی دارد. گیاه سماق از راسته افراسانان ، تیره پسته ایان  است .

 

منطقه رویش :

سماق در غرب آسیا و شرق آفریقا و آمریکای شمالی می روید. این گیاه در ایران در شازند، تبریز، اردبیل، گرمی(مغان)، شمیران، تفرش، خراسان، قم، محلات، شیراز، رودبار، هوراند، سردشت، اقلید می روید. جنگل سماق در کوههای شهر شازند، کوههای مجاور روستاهای عبدالله کندی و القناب از توابع گرمی (در استان اردبیل) واقع شده است .

 

ترکیبات :

ترکیبات میوه : در آنالیزی که بر روی میوه سماق انجام گرفت، مشخص شد که شامل: ۶/۹ درصد رطوبت، ۴/۷درصد روغن، ۶/۲پروتئین، ۶/۱۴درصد فیبر، ۸/۱درصد خاکستر و۸ /۶۳ درصد عصاره محلول در آب است .

سماق محتوای طیف گسترده ای از ترکیبات فعال دارویی از قبیل: اسیدهای ارگانیک، فنولیک اسید، فلاونوئیدها، آنتوسیانینها، تاننهای هیدرولیز کننده و ترپنوئیدها است.

از نظر ترکیبات شیمیایی در میوه و در برگهای سماق تانن فراوانی موجود است. در برگهای خشک آن بین ۳۰۱۵ درصد تانن وجود دارد و به علاوه یک ماده رنگین زرد به نام میریستین یافت می شود. در میوه آن علاوه بر تانن مقدار قابل توجهی سیتریک اسید، وینیک اسید، مالیک اسید موجود است؛ که مزه ترش را به آن می دهد .

 

کاربرد غیر خوراکی :

سماق یکی از اجزای سفره هفت سین ایرانیان است . در یونان باستان از چوب سماق به جهت رنگ آمیزی پارچه های پشمی استفاده می شده است و در کشور ایتالیا از این گیاه برای رنگ دادن به چرم نیز استفاده شده است .

 

هشدار :

خوردن سماق تازه ایجاد مسمومیت می کند .

 

خواص و کاربرد :

کاربردهای سماق بیشتر در تولید و چاشنی غذایی است.  همچنین از خواص دارویی آن در طب سنتی استفاده می شود .

telegraminstagramfacebookpinteresttwiter